Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Positieve effecten van zeelucht

By maart 25, 2022juli 9th, 2022No Comments

Positieve effecten van zeelucht

Het zal voor de meeste mensen geen geheim zijn dat een dagje strand enorm verkwikkend werkt voor lichaam en ziel! Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Gent samen met het Vlaams Instituut voor de Zee helpt zeelucht inademen bij het bestrijden van kanker, maar is het ook een uitstekende manier om een te hoog cholesterol tegen te gaan. Is een tukje op het strand daarmee een goed alternatief voor de sportschool? Zo simpel werkt het natuurlijk ook weer niet!

Zeespray, het natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater door de golven in de lucht verneveld wordt,is rijk aan stoffen die goed zijn voor de gezondheid. De stoffen, geproduceerd door algen en bacteriën, worden via je ademhaling opgenomen in je lichaam en worden daarom zeelucht genoemd. Dat zeelucht gezond is, werd eerder al bevestigd.

“We hebben stalen genomen van de zeelucht en hebben die in het laboratorium onderzocht”, zegt Emmanuel Van Acker van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Gent. “Daar hebben we longkankercellen van de mens blootgesteld aan die luchtstalen, en bekeken welke gezondheidseffecten ze veroorzaken. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar de effecten op onze genen, en dit vergeleken met resultaten uit andere wetenschappelijke studies.”

Daaruit bleek dat zeelucht de werking remt van het gen dat een belangrijke speelt bij longkanker en een (hoog) cholesterolgehalte. “Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen”, zegt onderzoekster Jana Asselman. “Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid.”

Home Of The Muse is natuurlijk geen medisch-wetenschappelijke instelling, maar wij weten zeker dat de schone lucht op Bonaire een enorm positieve invloed heeft op het gestel van de mens. En wat is nou leuker dan een Creatieve Masterclass week bij ons te doen, in onze unieke groepsaccommodatie een geweldige tijd te beleven, in de wetenschap dat je er niet alleen slimmer, maar ook nog eens gezonder van wordt!