Skip to main content

Liedtekstschrijven

Masterclass-week

Liedtekstschrijven

met Thomas Acda

Nederlands en Engels

Maestro Thomas Acda

Status Het was een fantastische week!

Thomas Acda neemt de deelnemers een week lang mee in de magische wereld van het tekstdichten.

Zoals Thomas zelf zegt: een week waarin ik al mijn geheimen zal verklappen. De fouten en de gouden. Die ik zelf ondervonden heb en die ik anderen ontfutseld heb. Aan het einde van deze week kun je in ieder geval een lied schrijven zoals ik dat doe, maar we mikken hoger en gaan voor dat je een lied schrijft zoals jij dat doet.

Het eerste deel van de week ligt de nadruk puur op de tekst. De verschillende vormen. De verschillende inhoud. Hoe je dapper je eigen weg moet kiezen tot het moment dat je zeker weet dat niemand het meer zal begrijpen. En als je dat jammer vindt: hoe je eventueel teruggaat en jezelf verbetert en verduidelijkt.

Het belang van de muze

Het doel van een lied is geen “bekentenispoëzie” maar herkenning. Het publiek moet het niet leuk of vervelend vinden voor de hoofdpersoon, maar denken ‘verrek, dat heb ik ook…’ Ook komt het belang van de muze aan bod. Voor wie schrijf je het? En waarom? (Hint: om hem/haar voor je te winnen is een uitstekende drijfveer, aldus Thomas Acda).

Als de liedtekst in de steigers staat dan komt het aspect metrum aan de orde. Hoe zit de tekst ritmisch in elkaar? Als je een melodie onder een tekst zet, dan zal deze bijna altijd veranderen. Bij dit onderdeel van de masterclass zal Thomas bijgestaan worden door zijn ‘charmante muzikale assistent’ JB Meijers.

Aan het eind van de week zullen alle deelnemers minstens een zelfgeschreven liedtekst over het voetlicht brengen, al dan niet met muzikale begeleiding.

In elke gastenkamer staat een piano tot beschikking van de deelnemers. Wie zichzelf liever begeleidt op gitaar kan uiteraard een eigen instrument meenemen, maar er is ook een (beperkt) aantal leeninstrumenten beschikbaar. Overigens is bespelen van een instrument niet noodzakelijk om aan deze Masterclass mee te kunnen doen, de nadruk ligt op tekstschrijven.

Bekijk de persoonlijke video van Thomas!

Wat is bij de prijs inbegrepen?

Ons Masterclass-pakket ziet er als volgt uit:

 • Aankomst op zondag vanaf 15.00 uur, vertrek zaterdag 12.00 uur.

 • Zes nachten verblijf in een van onze luxe privé-kamers (zie pagina ons landhuis).

 • Maandag t/m vrijdag dagelijkse gezamenlijke workshops, daarnaast voldoende ruimte voor individuele adviezen, zelfstandig werken en ontspanning.

 • Maximaal 12 deelnemers per week, veel individuele aandacht.

 • Welkomstborrel en light snack op dag van aankomst.

 • Van maandag t/m vrijdag volpension met ontbijt, lunch en diner.

 • Inclusief alle non-alcoholische dranken.

 • Sunset trip met catamaran, inclusief barbecue en drankjes aan boord.

 • Van maandag t/m zaterdag toegang tot het strand van Delfins Beach Resort.

 • Transfers van en naar Flamingo Airport.

 • Assistentie bij het eventuele boeken van autohuur, verlengd verblijf op het eiland of overige activiteiten bij onze partners.

 • Pakketprijs in dollars: $ 3950.

Over Thomas Acda

Thomas Acda (1967) is een scheppende duizendpoot. Na zijn afstuderen aan de Toneel en Kleinkunstacademie, speelde hij in de televisieserie In voor en tegenspoed en zat hij in de cabaretredactie van Kopspijkers en in het panel van Dit Was Het Nieuws. Hij brak door bij het grote publiek als de helft van het duo Acda & de Munnik. Na twintig zeer succesvolle jaren, gingen zij in 2015 afzonderlijk verder. Thomas is actief als romanschrijver, scriptschrijver, columnist, regisseur, acteur en componist. Voor zijn spel in musical Fiddler on the Roof ontving hij de Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Zijn solo theatervoorstelling Motel werd met sterren overladen. ‘Acda weet hoe je lijden literair maakt,’ kopt een van de kranten. En juist dat is een van de geheimen die hij graag met de deelnemers aan zijn Masterclass zal delen.

 

Voor meer informatie over Thomas Acda zie: http://thomasacda.nl/

Fotocredit auteur: William Rutten

Interesse?

Wil je je aanmelden voor deze Masterclass-week of heb je aanvullende vragen? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We komen dan snel bij je terug met meer informatie.