Skip to main content

Romanschrijven

Masterclass-week

Schrijven met Thomas Verbogt

“Van idee tot verhaal”

Nederlands

Maestro Thomas Verbogt

Status Verwacht in 2023

“Op verhaal komen” – Van een idee tot verhaal met Thomas Verbogt

Elke schrijver, van beginnend tot professioneel, kent het fenomeen; het verhaalidee waart rond in je hoofd, maar het is ongrijpbaar en laat zich vooralsnog niet in geschreven woorden vatten. In deze masterclass begeleidt Thomas Verbogt de deelnemers op het traject van idee tot verhaal.

Hierbij zullen vele literaire componenten aan de orde komen: spanningsboog, personages en hun karakter, dialogen, ritme, dosering, de werking van een tekst. En natuurlijk: een eigen stijl, hoe die te ontwikkelen, hoe die avontuurlijk in te zetten.

Ambacht & inspiratie

In eerste instantie zal Thomas Verbogt ingaan op het ambacht van schrijven en zal hij laten zien hoe de werkelijkheid je van dienst kan zijn bij het denken over een verhaal, wat te doen als je vastzit, hoe je inspiratie te verdiepen en productiever te maken. Met korte, concrete oefeningen zal hij leren je mogelijkheden te verkennen.

De rest van de week werken de deelnemers aan een verhaal, lang of kort. Er zijn dagelijks gezamenlijke workshops ingepland, waarbij wordt ingegaan op het plan dat iedereen heeft en de vorderingen die men daarmee maakt. Daarnaast is er uiteraard veel tijd om individueel te werken – naar keuze in het leslokaal, op de eigen kamer of onder een palmboom in de schaduw. Thomas Verbogt loopt rond, geeft adviezen, beantwoordt vragen, werkt mee, is kortom ieder moment te raadplegen.

Aan het eind van elke dag worden de resultaten besproken, zowel de successen als de problemen. De bedoeling is dat iedere deelnemer na deze week huiswaarts keert met een voltooid kort verhaal, of een afgerond hoofdstuk dat het hart kan zijn van een nog te schrijven roman.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

Ons Masterclass-pakket ziet er als volgt uit:

 • Aankomst op zondag vanaf 15.00 uur, vertrek zaterdag 12.00 uur.

 • Zes nachten verblijf in een van onze luxe privé-kamers (zie pagina ons landhuis).

 • Maandag t/m vrijdag dagelijkse gezamenlijke workshops en lezingen, daarnaast voldoende ruimte voor individuele adviezen, zelfstandig werken en ontspanning.

 • Maximaal 12 deelnemers per week, veel individuele aandacht.

 • Welkomstborrel en light snack op dag van aankomst.

 • Van maandag t/m vrijdag volpension met ontbijt, lunch en diner.

 • Inclusief alle non-alcoholische dranken.

 • Sunset trip met catamaran, inclusief barbecue en drankjes aan boord.

 • Van maandag t/m zaterdag toegang tot het strand van Delfins Beach Resort.

 • Transfers van en naar het vliegveld.

 • Assistentie bij het eventuele boeken van autohuur, verlengd verblijf op het eiland of overige activiteiten bij onze partners.

 • Pakketprijs in dollars: $ 3950.

Over Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is schrijver van romans, korte verhalen en toneelstukken. Recente titels: Olifant van zeep (2019) en Als je de stilte ziet (2020). Zijn roman Als de winter voorbij is (2015) stond op de shortlis van Libris Literatuurprijs. In 2007 publiceerde hij Schrijven is ritme – waarin dieper wordt ingegaan op het belang van ritme in literaire teksten door (aspirant-)schrijvers. Thomas Verbogt is daarnaast dagelijks columnist van de krant van zijn geboortesteek, De Gelderlander. Hij was en is docent op diverse schrijfopleidingen, momenteel op de Toneelacademie Maastricht en de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Voor meer informatie over Thomas Verbogt zie: www.thomasverbogt.nl

Fotocredit auteur: Quintalle Nix

Interesse?

Wil je je aanmelden voor deze Masterclass-week of heb je aanvullende vragen? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We komen dan snel bij je terug met meer informatie.